کنسرسیوم

کنسرسیوم


کنسرسیوم، تعاریف و شرایط

هر زمان که پیمانکاران یا شرکتها و سازمانها  یا هر مجموعه ای برای انجام دادن یک پروژه خاص باهم همکاری نمایند به این همکاری مشترک کنسرسیوم گفته می شود که معمولا  هر کنسرسیوم دارای مدت زمان محدود در انجام پروزه مورد نظر می باشد.

واژه کنسرسیوم کلمه ای لاتین به معنای «انجمن یا جامعه» می باشد و از کنسورس، شریک برگرفته شده است. در واقع باید گفت که شرکت کنسرسیوم شرکتی است که چندین شرکت با یکدیگر قرار داد همکاری می بندند و هدف مشترکی را ادامه می دهند وتا انجام و اتمام این پروژه با هم در قالب یک شرکت کنسرسیوم همکاری می کنند. نکته مهم دیگر این است که در شرکت‎‌ها‌‎ی کنسرسیوم  فقط از طریق تفاهم نامه و اداره ثبت شرکت ها می توانند حدود و وظایف هر کدام از اعضای شرکت را مشخص کنند و طبق همکاری به وجود آمده وظایف مدیریتی بین آن ها تقسیم می شود.

بعضی ها بر این باورند که شرکت کنسرسیوم یعنی تشکیل شرکت واحد و یک راستا که باعث می شود شرکاء موقعیت قانونی و استقلال مدیریتی خود را از دست می‎دهند اما این چنین نیست بلکه یک مفهوم کلی در دو گروه انتفاعی با کارکرد تجاری و نیز غیر تجاری می‎باشد. شرکت های کنسرسیوم با هدف انجام پروژه های خاص مانند تاسیس یک سد یا یک پل خاص با یکدیگر همکاری می کنند اما مدت زمان مشخصی برای انجام آن پروژه ها وجود دارد.

یکی دیگر از اهداف اقتصادی تشکیل شرکت کنسرسیوم، صادرات محصولات می‎باشد. این صادرات می توان شامل ارتباط داوطلبانه شرکت‌ها‌ با هدف بهبود ارتباطات و خدمات خارجی و صادرات از طریق عمل مشترک ‎باشد. از ‌این رو شرکت‎‌ها‌‎ می‎توانند اهداف استراتژیک خود را با حفظ فعالیت قبلی خود در قالب اهداف کنسرسیوم پیگیری کنند. کنسرسیوم نوعی توافق سازمان دهی شده است که اعضا در یک بازار یا منطقه خاص با هم به توافق می رسند و یک شرکت سومی را تشکیل می دهند، اما در بقیه مناطق با یکدیگر رقابت می کنند. امروزه نیز در موضوعات ارتباطی و رسانه ای مانند کتاب، تلویزیون و روزنامه ها نیز به این مشارکت ها توجه می شود.

هدف از تشکیل کنسرسیوم

  •  تولید یک محصول پیچیده و نیازمند بهره گیری از توانمندی های مختلف. به عنوان مثال می توان به ساخت کشتی، توربین و ژنراتور، سد و هواپیما اشاره کرد.
  • اجرای پروژه های بزرگ عمرانی، به عنوان مثال می توان به ساخت سد، راهسازی، احداث فرودگاه اشاره کرد.
  •  انجام مطالعات و پروژه های پژوهشی بین رشته ای.
  •  بازاریابی و فروش و به دست آوردن سهم بیشتری از بازار یا ورود به بازارهای جدیدی که ریسک فروش بالایی دارند.
  •  بهره برداری و استفاده از معادن که این کار به شکل عمومی در اختیارات دولت می باشد.
  •  برگزاری نمایشگاه ها و همایش های بین المللی.

پس کنسرسیوم می تواند بسته به این که هدف چه چیزی باشد تشکیل گردد. انواع کنسرسیوم هایی که هستند، کنسرسیوم فروش، کنسرسیوم صادرات، کنسرسیوم تبلیغات و بازاریابی را می توان نام برد، که مهمترین کنسرسیوم ها، کنسرسیوم فروش و کنسرسیوم صادرات می باشد. ترکیب یا ادغام این شرکت ها هم باعث ایجاد مزیت رقابتی ناشی از کاهش هزینه ها می شود و هم باعث ایجاد هم افزایی مثبت در انجام هدف کنسرسیوم می شود که در نتیجه باعث افزایش کارایی در زمان و کیفیت اجرا می شود. اگر در مناقصه برنده شوند، اجرای پروژه در قالب قراداد با کارفرما و بر اساس شرایط مورد توافق بین اعضاء کنسرسوم انجام خواهد شد. باید به این نکته توجه داشت که تشکیل کنسرسومم به معنای ایجاد شخصیت جداگانه حقوقی نمی باشد، پس عملا یک شرکت به طور مستقیم بین اعضاء کنسرسوم به وجود می آید بدون هیچگونه رابطه حقوقی بین آنها. واژه حقوقی جوینت ونچر یا Joint Venture زمانی که برای موضوع انجام یک پروژه خاص مطرح شود، معادل کنسرسیوم است. طبق تعریف “ژان شاپیرا” جویت ونچر، یک چارچوب حقوقی همکاری می باشد که خطرات احتمالی و مدیریت میان طرفین تقسیم می شود. جوینت ونچر به تجارت جمعی یا معاملات گروهی مدت دار می گوییم. جوینت ونچر طبق یک قرارداد تشکیل می شود و برای انجام یک فعالیت مشخص شده به وجود می آید. به طورکلی جوینت ونچر و کنسرسیوم را می توان تحت قالب شرکت های سهامی خاص و مسئولیت محدود ثبت کرد. با این تفاوت که باید در اساسنامه زمان انجام پروژه حتما مشخص باشد و شرکت کنسرسیوم نیز باید پروژه مزبور را در همان زمانی که تعیین شده است به انجام برساند. دو نوع جوینت ونچر داریم. ۱- جوینت ونچر قراردادی: که برای تشکیل آن به سرمایه نیازی نیست و می توان بدون تاسیس بنگاه اقتصادی مشترک آن را تشکیل داد. ۲- جوینت ونچر شرکتی: که طرفین یک بنگاه اقتصادی را تاسیس می کنند.

انجام پروژه های کنسرسیوم به چه صورت است

برای اجرای یک پروژه بزرگ اقتصادی، قرارداد کنسرسیوم برای هماهنگی در پروژه ها بسته می شود که شامل مجموعه قوانین واضح می باشد، مشارکت کنندگان از میزان حقوق و وظایف قانونی خود مطلع می باشند و در غیر اینصورت ساختار مدیریت موثر پروژه از لحاظ مالی، تکنیکی و عملی به هم میریزد.

تقسیم کار بین مشارکت کنندگان مختلف، باعث جلوگیری از مشکلات مالی و محدودیت زمانی در اجرای پروژه ها می شود. همچنین مشارکت با شخصیت حقوقی مستقل از شرکاء امکان پذبر خواهد بود که اعتبار کنسرسیوم را نزد بانکها و موسسات مالی خارجی افزایش دهد.

درتنظیم قرارداد کنسرسیوم به قصد سرمایه گذاری مشترک از نوع قراردادی، شرکت مستقلی تشکیل نمیشود و سهم هر یک از مشارکت کنندگان به نسبت درصدی است که تعیین می شود مهمترین و رایج ترین دلیل برای گرایش مشارکت کنندگان داخلی و خارجی، برای انتخاب قرارداد کنسرسیوم، مشارکت در اجرای یک پروژه معین در زمان محدود است، مشارکت کنندگان در قرارداد کنسرسیوم استقلال حقوقی خود را برای انجام فعالیت های اقتصادی دیگر از دست نمی دهند.

مدیر پروژه و سایر نفرات بعدی تیم مدیریت پروژه به وسیله کمیته مشترک شرکت ها تامین می شود. کنسرسیوم ها اصولا قدرت اجرایی بالاتری نسبت به اعضاء دارند زیرا هر یک از موسسین و اعضای آنها، حکم یک بازوی قدرتمند اجرایی متخصص را دارند و قدرت بیشتری برای رسیدن به هدف را دارا هستند.

ساختار کنسرسیوم ها بسته به نوع توافق اعضایشان متغیر است. در بعضی موارد هر عضو یک نهاد جداگانه است و کلیه دارایی و منابعش را تحت تصرف اختصاصی خود قرار می دهد و اعضاء فقط با یکدیگر همکاری می کنند. در موارد دیگر، مشارکت کنندگان کنسرسیوم منابعشان را از قبیل موجودی کالا و سرمایه های نقدی در یک حساب مشترک به اشتراک میگذارند و هیئت مدیره ای بر نحوه خرج کردن این سرمایه ها مدبریت دارند.

شرکت‎‌ها‌‎ی کنسرسیوم با عنوان شرکت‎‌ها‌ی سهامی خاص و مسئولیت محدود می‎توانند ثبت شوند. مدارک و اسناد لازم به‌صورت ذیل هست.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت  کنسرسیوم

  • اخذ مجوز شرکت.
  • دریافت فرم درخواست ثبت شرکت و تکمیل آن.
  • دریافت ۲ نسخه شرکت‌نامه، اظهارنامه و اساسنامه.
  • اخذ گواهی عدم سوءپیشینه تمامی اعضای هیات مدیره.
  • کپی روزنامه رسمی آگهی تأسیس یا آخرین تغییرات آن در صورت وجود.

چنین شرکت‌هایی امکان ثبت را دارا می‌باشند. با این فرق که در اساسنامه هنگام اجرای پروژه معین می‌شود و شرکت کنسرسیوم موظف به اجرای پروژه در بازه زمانی مقررشده می‌باشد.

ثبت کنسرسیوم و قوانین مربوط به آن

  •  عدم سوءپیشینه همه‌ی شرکا.
  •  اصل و کپی کارت ملی کلیه‌ی شرکا.
  •  اصل و کپی شناسنامه کلیه‌ی شرکا.
  •  شناسه ملی شرکت.
  •  معین شدن شناسه ثبت.
  •  مسدود کردن سی‌وپنج درصد سرمایه ابتدایی مشخص‌شده برای ثبت شرکت.

پس از گذر از مراحل عنوان‌شده در بالا شرکت باید برای مشخص نمودن حوزه مالیاتی و دریافت کد اقتصادی اقدام کند.

جهت اخذ رتبه و رتبه بندی شرکت ها ثبت شرکت و برند با ما تماس بگیرید

چه امتیازی می دهید؟

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت + 17 =